Forfatter Emne: Ny dreng i klassen  (Læst 6824 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline Halling

  • Newbie
  • *
  • Indlæg: 5
    • Vis profil
  • T3 model: Syncro 1.9 DG
  • By: Aarhus
Ny dreng i klassen
« Dato: 29. August 2018 kl: 13:02:07 »
Hej Forum,

Efter en del år med en Land Rover Defender 90" er jeg blevet så voksen, at jeg vil have en bil med plads til hele familien som stadig kan begå sig fornuftigt i terrænet. Jeg har derfor anskaffet en rimeligt uspoleret Syncro 1.9 DG som jeg håber kan danne ramme om en tur for familien til Spanien og Marokko i et par måneder.

Baseret på min erfaring med renovering/opbygning af Land Roveren har jeg sat et lille år af til at lære bil at kende, samt få skiftet div. sliddele og få lavet en nogenlunde hensigtsmæssig opbygning.

Udover lidt rust (som helt sikkert viser sig, at være meget mere rust) – har jeg på nuværende tidspunkt identificeret række ting jeg gerne vil have lavet og som jeg gerne vil høre jeres feedback på.

•   Sliddele generelt – På Land Roveren har jeg efterhånden et relativt godt indtryk af hvad der er OE dele og hvad man skal gå i en lang bue uden om. Er der noget rettesnor i kan anbefale fx. Bremser skal jeg gå efter ATE eller noget helt tredje.
•   Karburatoren har det ikke godt og derfor ryger den en tur over til Bromyard VW som virker til, at have et godt navn i den relation.
•   Jeg er blevet anbefalet at skifte alle benzinslanger (også dem under tanken, hvilket skulle et relativt omfattende arbejde) – Jeg tænker bare købe et par længder hos fx. Brickwerks det virker som det vigtigste er de er tyske.
•   Det lyder som en de-coupler er et mere eller mindre must have – umiddelbart kan jeg se man kan købe dem hos enten Sydfyns Autocamper, Bernd-Jaeger eller GoWesty – Det ville jo være lettest købe den herhjemme – men er der fordele ved prøve, at skaffe den hjem fra en af de andre?
•   Umiddelbart er ideen, at sætte mit tagtelt fra Land Roveren på Syncro’en og så også lave en rock’n roll bed inde bilen – jeg vil dog gerne have, at bænken har nakkestøtter når den er slået op – er det til, at skaffe og er der tilfældigvis nogen der ligger inde med en?
•   Jeg tænker der skal nogle A/T’er på den og i den forbindelse tænker jeg et sæt 15” stålfælge med 215/75r15 – Er det nogenlunde passende ift. motoren?
•   Der fulgte en kasse med alle bøsninger med (de skulle være OE) og i forbindelse med udskiftningen vil jeg også montere nye fjedre og støddæmpere. Er GoWesty +2” med Old Man Emu støddæmpere den rette vej eller skal jeg se efter noget helt andet fx Seikel fjedre fra Bernd-Jaeger eller måske noget jeg helt har overset.

Det var en helt utrolig masse spørgsmål og (desværre) nok kun toppen af isbjerget.

På forhånd tak for hjælpen og nu bliver det godt at komme i gang.

Mvh

Christopher

Offline t_meyn

  • Newbie
  • *
  • Indlæg: 1
    • Vis profil
  • T3 model: 1990 T3 Syncro JX
  • By: 2850 Nærum
Sv: Ny dreng i klassen
« Svar #1 Dato: 27. September 2018 kl: 17:36:00 »
Hej Chrisoffer.

Jeg er lidt i den samme situation som dig – har en Caravelle som jeg skal have projekteret og bygget om til en ”Globetrotter”. Men den skal også skal kunne bruges som bus når ikke den er på tur og uden at have hele huset med på slæb. Jeg har gennem flere år samlet ideer og er ved at taget tilløb til projekteringen og regner med at gå i gang med selve projekteringen slut næste år og selve ombygningen i ´20. Nå, nok om mit projekt.

Nu er det for det svært at vurdere hvad du skal lave på bilen uden at have set og rodet lidt med den og kende dig og dit budget. Men hvis du ikke har tænkt dig at ligge under bilen på en stor del af turen ville jeg selv som minimum:


- tage motor og gearkasse(r) ud og få dem inspiceret/renoveret – der er både langt langt hjem og langt til hjælp hvis en gearkasse står af i de nok så smukke omgivelser mellem Marrakech og Merzouga.

- Ned med benzintanken – rens og kontroller den og påfyldningsrør. Husk tectyl ved montage.

- Skift af alle benzin- og køleslanger og kølerør – hvis ikke de er nye. Husk at kontrollere/trykprøve køleren.

- Skift bøsningerne i undervognen.

- Løsn/afmonter alle bolte i undervognen til alle dele der tænkeligt kan skulle afmonteres i tilfælde af en reparation og monter dem igen rengjorte eller nye med lidt fedt – det er så meget lettere nu end at stå derude med fastgroede bolte som måske knækker eller bliver runde i hovederne.

- Som minimum kotroller trækakselleddene og skift alle manchetter på trækakslerne – og hav gerne reserve med.

- skift lejerne på bilen – de vil blive hårdt belastet.

- kontrollér tandstangen og skift manchetterne – du har jo alligevel styrekuglene af.

- Renover bremserne – renoveringssæt til caliper, hovedcylinderog hjulcylindre koster ikke meget og er sikkert ikke nyt – hvis man skifter det før det sætter sig, så går det som en leg. Om du vil have større bremser på er jo en temperamentssag, men med en DG motor, krævers det ikke selvom vægten forøges. Du skal selvfølgelig tænke dig om ved nedkørsel – men det gælder også med større bremser.

- Valg af støddæmper og fjedre er lidt sværere både fordi du ikke kender slutvægten og fordi der er mange meninger derude – men hvis du ombygger den til Camper med telt på taget og har både ekstra reservehjul, benzintank og vandtanke, spil/redningsudstyr o.lign. med – så løber vægten hurtigt op. I så fald ville jeg nok overveje forstærkede fjedre med 130 Kg/cm foran og 110 Kg/cm bagved. Af støddæmper er jeg selv i tvivl –  men jeg lander den nok på Bilstein B4/B6 støddæmpere.  Men OME dæmpere fra Bernd er sikkert også fine. Som jeg kan læse af de fleste fora, så bliver de fleste mæker af støddæmpere skildt ad på et eller andet tidspunt – inden for det antal km. man normalt forventer af et sæt dæmpere holder. Har læst på  flere fora folk klage over at trailmaster kun holder 40-60 tKm – det samme med H&R og endnu værre skulle Fox’s dæmpere være – og så er der jo ikke meget sjov ved at have betalt mellem 1300 og 2000 EUR for skidtet – så heller betale noget mindre og så have råd til et ekstra sæt i reservedelssættet hvis man alligvel ikke kan få noget der holder evigt 😉 Det kommer også an på hvor meget og hvor hårdt off-road du vil køre. Husk at det er en varevogn med 4x4 og ikke en LandCruiser.

- Decoupler er helt sikker mit valg – du er sandsynligvis alligevel i den situation at du som minimum skal have skiftet olien i viscose-koblingen.

Når du har alle disse ting nede, så er der fuldt overblik over karrosseribunden og du kan skifte og reparere alt efter temparament og behov. Ligeledes vil montering af udstyr være lettere.
- Dertil resten af et stort inspektion II – dvs. de punkter som ikke allerede er udført under ovenstående punkter.

- Nakkestøtter - Der findes rock’n’roll bagsæder med nakkestøtter både som 2 og 3 personers – men jeg har ikke overblik over hvilke modeller der havde dem. Jeg ved at Reimo stadig laver komplette campingindretninger til T3. Andre laver også indretninger, men jeg ved ikke i hvilket omfang. Men ens for dem er at deres bagsæder vist kun er med løse sædehynder og ingen nakkestøtter.

- Fælge, der købte jeg Mefro stålfælge. De fåes bl.a. hos Bernd og Bussschmiede.de. Jeg er til stålfæge – en god stålfælg kan næsten altid bankes ud igen til brugbar tilstand og stadig være sikker – det ville jeg aldrig turde med en alufælg. Og så behøver du heller ikke tænke på ridser/buler i kanten på fælgen når du skal have skiftet dæk i vejkanten.

- Dæk - Jeg ville forhøre mig hos Bernd – han har trods alt kørt meget på de kanter eller finde anbefalinger i amerikanske eller australske fora. Det skal være dæk der både kan tåle varme og samtidigt køre sand og skarpe sten. Om de kan køre sne eller mudder er i detteb  tilfæde ikke afgørende. Dækkene jeg brugte, købte jeg hos daekonline og det var General GRABBER AT2 215/75 R15 100S OWL, M+S. De har været OK, men de er købt som vinterdæk, da jeg dengang (før jeg satte bilen på opmagasinering) kørte meget i Sverige og Norge om vinteren. De blev bl.a. valgt fordi de kunne pigges og havde fornuftige egenskaber i vinterkørsel – ikke off-road i varmt vejr.

- Rulleomkrdes - Spørgsmålet er nok bare om ikke rulleomkredsen bliver for stor til din motor med det læs. Det hele kommer også lidt an på hvilken gearing din bil har. Prøv og se om ikke du kan låne et sæt af nogen – fyld bilen med f.eks. fliser til maks belastning – det kan du jo også gøre før du låner hjul - og tag f. eks. bakkerne ved Sikeborg nogle gange. De ville i hvert fald have været for store hvis jeg havde kørt rundt med fuldt camping- og off-roadudstyr med min JX’er. Der var som maks. 5-600 kg. last i bilen når jeg kørte med den og lige så straks det gik op ad bakke selv på hovedvejene i fjeldene måtte den et gear eller endda 2 ned hvis det blev stejlt med den størrelse. Nu giver 15-35 minusgrader nok også noget mere inerti i drivlinjen end hvis det havde været plusgrader, så deri kan der også ligge en forskel.

Husk at mange af de alufælge du kan købe – både gamle Mercedes hjul men også nye  – ikke er ratede/kan holde til kørsel på dårlige veje med den vægt som en fuld lastet transporter vejer og de bliver derfor stressede og revner med tiden – bare spørg ejerne af Mary – de fik deres fælge svejst nærmest dagligt da de var i sydamerika i slutningen af deres jordomrejse.

Vær opmærksom på at en T3 er ikke en voldsomt stærk bil når den bliver tungt læsset og kører off-road sammenlignet med en Land Rover/Cruiser – til trods for flere jordomrejser – både i dette forum, men også i andre fora. I dem kan du også læse om de forskellige udfordringer de møder – og der er rigeligt at tage af - og hvilke valg de har truffet i deres forberedelser af bilen. Jeg ved godt du ikke har planlagt at køre jorden rundt men nogle månder hvoraf en del på tvivlsomme (grus)veje og off-road i høje temperaturer vil stresse bilen en del mere end hvad den er vant til.
Det kan godt være at det er dyrt at skifte en række ting som ikke synes at være defekte – men af få sendt ting ud i verdenen er mange gange dyrere og koster meget tid. Penge og tid som man hellere vil bruge på oplevelser. En fuldt tip-top mekanisk bil er derfor som udgangspunkt – i min verden – et must. Men det giver desværre ingen garanti. Du vil næppe kunne køre flere måneder i Marokko uden at få beskidte hænder, men de repartioner som ikke kan laves uden specialværktøj – dvs. Drivlinjen herunder også bøsninger - bør være som nye – men tilkørte og testede og resten som er svært at komme til med donkraft som eneste hjælp bør ligeledes være i meget god kondition.

Men som tidligere nævnt så ved jeg at ejerne af Mary har været en tur henover alle meridianerne med deres bil – så de kan sikkert videregive dig nogle erfaringer, både omkring det mekaniske på bilen, men også det at bo i den.

Hvis du er interesseret er du velkommen til at sende mig en PM med din mail, så kan du få et link til min materialesamling som jeg har samlet mig gennem tiden – den er dog noget målrettet mod mine ønsker til mit projekt.

Uanset hvad du vælger er jeg sikker på der er flere her på dette forum som er interesseret i dit projekt, hvilke valg du laver og hvorfor. Ligeledes hvordan din tur forløber. Så lav gerne en tråd her og hold den opdateret.

Med venlig hilsen
Thomas Meyn.

Offline Halling

  • Newbie
  • *
  • Indlæg: 5
    • Vis profil
  • T3 model: Syncro 1.9 DG
  • By: Aarhus
Sv: Ny dreng i klassen
« Svar #2 Dato: 03. Oktober 2018 kl: 10:54:33 »
Hej Thomas,

Mange tak for det meget udførlige svar og de mange gode pointer. Det er lykkedes mig, at klemme Syncro’en ind i min garage der bliver bygget til biler fra 30’er så der er mere eller mindre kun en smal stig omkring den – men det går og nu kan jeg gå lidt til og fra projektet, når der er en time her og der.

Jeg inspicerede undervognen og kom hurtig til den konklusion, at den del ville blive en ”nut & bolt” renoveringer, og storset alt er nu blevet høstet på venstre side, og der bestilt nye ankerplader, bremsercylindre, tromler, skiver, lejer, bøsninger, bremserør/slanger. Det var fuldstændig som du sagde en lange række helt ufatteligt ødelagte bolte. På Land Roveren tog jeg tingene lidt som de gik stykker, og det var en utrolig lang og træls proces, hvor jeg i sidste ende endte med stortset at skifte alt alligevel.  Baseret på den lækre farve som bremsevæsken har – tyder alt på resten af systems også bliver skiftet.

Den bagerste bærearm har det som vist er et helt normalt problem – nemlig at fjedreskålen er rustet i smadre. Jeg har lavet en ny 2mm plade (som ser ud til at være det der var brugt originalt) – men kan nu at alle reparationsstykker der bliver solgt er markant tykkere. Er der nogen der har haft problem med, at få fjedre skålene til holde udover rust?

Karburatoren er nu landet hos Bromyard i England – det lykkedes faktisk PostNord og Royal Mail at få den bragt frem på under to dage. Det ser tilsyneladende være ud med den end antaget, og de er nu i gang full recondition. Det jo en forskrækkelig masse slanger den karburator har brug.

Jeg har talt med Bernd Jäger og han mente deres Seikel ville være for hårde, og anbefaldede derfor deres Spidan. Er der nogen der har erfaring med dem. Jeg har kørt et par ugers relativ hard core off-road på alufælge i Marokko uden problemer, men jeg lagt mig fast på et sæt Mefro af de grunde som du også nævner. 

Nogen ide om hvad der skal inspiceres på motor og gearkasse – min umiddelbare tanke var egentligt bare, at tage bunden af motoren se på sagerne, og ellers skifte olie hele vejen rundt (den har stået længe så det bliver til et par hyppige olie skift i starten.)

Jeg sender dig også lige en PM.

Med venlig hilsen

Christopher

Offline Halling

  • Newbie
  • *
  • Indlæg: 5
    • Vis profil
  • T3 model: Syncro 1.9 DG
  • By: Aarhus
Sv: Ny dreng i klassen
« Svar #3 Dato: 03. Oktober 2018 kl: 10:56:16 »
Lidt billeder af rust og forsøg på at udbedre det

Offline Casper L.A.

  • Full Member
  • ***
  • Indlæg: 117
    • Vis profil
  • T3 model: T3 Syncro, Halv Panel, 2,1 DJ
Sv: Ny dreng i klassen
« Svar #4 Dato: 28. Oktober 2018 kl: 18:13:39 »
Tillykke med bilen, og det lyder som om det nok skal gå hen og blive godt!.. Er selv ved noget lignede, da jeg har fået blod på tanden efter at være rejst rundt i en LandCruiser i Australien i 3 måneder.... Men helt klart er det bedste da at tage fat i dem som har haft deres på længere turer med fuld oppakning, da de har en del erfaringer med det.

Motoren skal man nok lige have set godt efter, og den kan man ikke tage bundkaret af som du skiver, da det er en del af blokken på en vw boxer motor. Men ventiler, tænding, tændrør, vandpumpe, kontrol af kompression, benzin tryk, benzin slanger, alt der kan kontrolleres, justeres, udskiftes, få det gjort, så man er sikker på man har en motor i god form, og når det nu er en WBX'er (wasserboxer) så få den tømt helt for kølervæske og få hældt noget frisk G13 kølervæske på, og det skal være det røde, og helst noget som VW anbefaler til deres motorer, det er en vigtig ting. Og så skal man bare være 200% sikker på at den er luftet ordenligt ud, da det for nogle har haft trælse konsekvenser, og det er en kælling at få luftet ud.

Personligt har jeg valgt et komplet sæt powerflex bøsninger til min syncro da jeg renoveret den for 2 år siden, det både på godt og ondt, den bliver lidt mere stiv at køre i, men er knap så levende i sidevind som de kan være, syntes jeg. Og ellers slid dele i undervogn, nyt på!

Dæk den er nem, hvis du ikke skal køre i sne vejr, der ville jeg uden tvivl gå efter BFGoodrich, de har lavet off-road dæk i mange mange år, og har en god erfaring deraf, om det så er A/T eller M/T du vælger, tja det lidt hip som hap, om du køre mest vej eller mest off-road. Jeg valgte personligt M/T til min, og køre på Mefro stålfælge, netop pga styrken i en stål fælg kontra en alu fælg.
Dæk str. kan være svære at finde ud af, da det kommer ned på gearing, kræfter og vægt. Min syncro har en 2,1 DJ (112hk) motor (renoveret) og jeg køre på 235/75R15, for at få så stor en træde flade som muligt, da det jo er en fordel, og de passer rigtig fint i str til motoren og gearing, da det at slæbe +2 tons efter sig ikke er et problem. Nu ved jeg ikke hvor du kommer fra i landet, men vi kan godt prøve at sætte mine hjul over på din for at se hvordan den klare det.

Undervogn, ja den er også svær, jeg har ikke lige pt, som tom vogn problemer med at den går i skærmkanten foran som nogle ellers har, selvom den balancere på 2 hjul. Og det kommer nok af at jeg køre med Trailmarster stage 2 støddæmpere i for og Hevy duty i bag, for de er utrolig hårde, og dem må jeg nok erkende at jeg er en smule træf af at have købt, ville hellere have Old Man Emu. Og ellers køre jeg på std. fjedre ind til videre, og jeg kunne da jeg aldrig kunne finde på at hæve den, den har en ganske flot frihøjde, og det at hæve forværre kun slid på træk aksel led, som i forvejen er et svagt punkt.

Mvh. Casper Andersen.

Offline Halling

  • Newbie
  • *
  • Indlæg: 5
    • Vis profil
  • T3 model: Syncro 1.9 DG
  • By: Aarhus
Sv: Ny dreng i klassen
« Svar #5 Dato: 06. Oktober 2019 kl: 07:46:30 »
Hej Alle,

Den larmende tavshed kunne tyde på jeg var gået i stå med projektet, men det er ikke tilfældet. Ved mange gode venners hjælp er det nu lykkedes at få bilen toldsynet, og jeg er klar til at deltage i afgifts lotteriet.

I den forbindelse vil jeg høre om der er nogen herinde der fornyeligt har fået berigtiget afgift på hvideplade syncro, og som vil dele af afgørelsen med mig.

@Dixi jeg sender dig en sms senere i dag - jeg er bosiddende i Indien de næste par år tænker det stadig er lidt for tidligt at forstyrre folk i Danmark på en søndag morgen.

På forhånd tak.


Offline Erik

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 1.190
  • Er den konstruktivt ændret??? DET KAN DU BANDE PÅ.
    • Vis profil
  • T3 model: Doka Syncro 1,9 TDI
  • By: Solrød Strand
Sv: Ny dreng i klassen
« Svar #6 Dato: 06. Oktober 2019 kl: 19:47:53 »
Af nysgerrighed.. er bilen importeret, eller har den tidligere kørt i dk, fx i forsvaret, eller som gulplade??

jeg meningsudveksler lige pt med Motorstyrelsen om en syncro på gule plader.. afgift 22.000,-
Min næste bil vil jeg beholde lidt længere...
DET VIL JEG ALTSÅ...

Offline me

  • Jr. Member
  • **
  • Indlæg: 86
    • Vis profil
  • T3 model: Atlantic 1990, Multivan 1988
  • By: 7100
Sv: Ny dreng i klassen
« Svar #7 Dato: 06. Oktober 2019 kl: 21:05:09 »
Jeg har gang i en doka synkro fra 87 hentet i Tyskland. I første omgang mente motorstyrelsen at det skulle koste dk.kr 68.999,- at få den på hvide plader. Det mente jeg var helt uden for proportioner, hvilket jeg skrev til dem og argumenterede med div annoncer og billeder af bilen. Der efter kom der en ny afregning på 34.438,- hvilke jeg formentlig betaler i løbet af et par uger. Det skal lige siges at den er grim.

Morten Elvstrøm
ME

Offline Halling

  • Newbie
  • *
  • Indlæg: 5
    • Vis profil
  • T3 model: Syncro 1.9 DG
  • By: Aarhus
Sv: Ny dreng i klassen
« Svar #8 Dato: 07. Oktober 2019 kl: 05:49:19 »
Hej Morten og Erik,

Tak for input.

Det er en svensk syncro fra 1985 og den er ikke særlig pæn.

Umiddelbart ser det ud til der næsten er sket en fordobling af afgiften, og 35.000 lyder stadig som en god portion. Da jeg ikke kommer til at køre i den de næste to år har jeg heldigvis god tid til klage over en afgørelse hvis den er helt skæv.

@Morten - når du har betalt vil du så evt. dele afgørelsen med mig?

@Alle - skulle der være nogen der er på langfart med deres T3'er og har fået forvildet sig til det sydelige så skrive endelig, og der er værelse og en kold øl klar.

Halling