Forfatter Emne: TDI konvertering  (Læst 15877 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline soerencarlsen

  • Sr. Member
  • ****
  • Indlæg: 280
    • Vis profil
TDI konvertering
« Svar #30 Dato: 29. Februar 2008 kl: 19:57:35 »
hvis du mener oliekøler som den der er på oliefilteret så er den der selvfølgelig jeg kan ikke se der skulle være brug for noget extra køling undtagen et expedetions køretøj til en ørken et sted, da der ikke er noget som bliver varmt behøver man jo heller ikke at køle.
og videre så syntes jeg man begynder ligesom at tage fejl med at blande td og tdi sammen de er begge gode motorer men uden sammenligning udover volume og boltmønstret på blokken til gearkassen. Og hvis man ikke ligefrem vælter sig i penge så er der mest økonomi at vælge en TDI da de fleste tdèr har gået rigtig mange kilometer (på brugtmarkeder)
de venligste hilsener søren

Offline jankjerbye

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 2.356
    • Vis profil
  • T3 model: Caravelle CL R4i 1986
  • By: 8990
TDI konvertering
« Svar #31 Dato: 29. Februar 2008 kl: 20:14:46 »
Blokken er vel den samme i en 1,9 TDi og en TD.

Forskellen er om der er forkammer i topstykket eller ej, stemplernes udformning, dyserne og pumpen.

Da du kører med mekanisk pumpe er der ingen forskel her, andet end du ikke har elektronisk luftmassestyring og ej heller en LDA så din turbo giver nok ikke noget gevaldigt ladetryk til gavn for temperatur og levetid.

Har du monteret et troværdigt olietermometer på bilen? De 2 1,9 ombyggede T3ere jeg har kendskab til kørte med 120 grader varm olie før der blev monteret ekstern oliekøler.

Det lyder MEGET spændende for levetiden at stempel og topstykke forskellen skulle kunne gøre så stor en forskel i temperatur..

Hvis det viser sig at være 100% sandt så er en mTDi lige pludselig vældigt interessant...

Lad os høre mere.. har du selv bygget den?
VW Caravelle CL ex-mili 1,8 R4i PF 1986
Saab 95 1,7 V4 1967
LR Series Hybrid 2,5D 1974
36V 250W Ladcykel 2012

Offline Jarl

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 5.234
    • Vis profil
TDI konvertering
« Svar #32 Dato: 29. Februar 2008 kl: 22:35:38 »
Omdrejningspunktet i hele denne snak er virkningsgrad. - Og her skal advares mod rystende tal, som kun bør læses siddende...

En klassisk firetakts ottomotor (benzin) omsætter ca. 25% af brændstoffets potentiale til energi på krumtappen. Resten forsvinder ud i det blå - primært i form af varme, men også til at overvinde den indre friktion fra f.eks. lejer, knast, stempelringenes pres på cylindervæggen osv. Naturligvis går der også en andel til at drive pumper osv. og selvf. også i form af uforbrændt brændstof, der fiser lige igennem. I sådan en motor vil der typisk være rigeligt varme tilstede.

Hertil kan man så lægge, at der er en lang række hindringer for en bils fremdrift. Ved helt små hastigheder er rullemodstanden fra store slaskede dæk og friktion i transmissionen størst, men hurtigt overgåes disse forhindringer af luftmodstanden, som jo netop i vores biler er temmelig mærkbar.

Langt bedre end ottomotoren er kammerdieselmotoren i virkningsgrad. Og det faktum, at diesel indeholder flere kcal. pr kg er uvæsentligt her - når vi snakker virkningsgrad, så handler det om, hvor stor en del af brændstoffers energiindhold, der omsættes til formålet.
Kammerdieselmotorens overlegenhed skyldes 2 forhold: Større luftoverskud og højere kompressionsforhold. Det større luftoverskud er naturligvis relateret til dieselmotorens kvalitetsstyring af brændstofblandingen, der i modsætning til ottomotorens kvantitetsstyring tillader langt magrere blandinger i forbrændingskammeret. Dog bør det nævnes, at jo mere en diesel nærmer sig topydelse og dermed fuld mætning af blandingen, jo mere nærmer dens virkningsgrad sig også ottomotorens. Det højere kompressionsforhold bevirker ligeledes en mere effektiv udnyttelse, idet forbrændingen bliver mere effektiv i et lille lukket rum med lille overflade til varmeafgivelse og et lille ekspansionsrum. En klassisk kammerdieselmotor har en virkningsgrad på godt 30%

Endnu bedre bliver det med turbolader - det øger helt enkelt udbyttet af de nævnte effekter, så virkningsgraden kommer op på 35%.

En TDI er egentligt ikke en videreudvikling af kammerdiesel - snarere er det omvendt. I de gode gamle dage hørte dieselmotorer til i lastbiler, traktorer og skibe, og de var alle sammen direkte indsprøjtere (DI). De kendetegnedes af højlydt banken (hvem har ikke hørt en Ford 5000 starte?) og en udpræget uvillighed mod omdrejninger. Disse konstruktionsbetingede træk gjorde dieselmotorer til en farce i personbiler, hvor man ønskede sig støjsvag og frisk fremdrift. Nogle kvikke hoveder i Stuttgart fandt på en løsning: I stedet for at pladre dieselen direkte ned til stemplet, kunne man sprøjte den ind i et kammer (forkammer eller hvirvelkammer), hvor brændstoffet blandes med luft og derved klargøres til en hurtig og smidig forbrænding. Den hurtigt roterende kammerdiesel til personvognsbrug var en realitet og forfinedes op gennem 70'erne og kulminerende med VW Golf D, der i  - jeg tror - 78 høstede motorpressens guldmedalje for den bedste gangkultur i en dieselmotor nogensinde (Btw: Er det en motor vi kender... :wink: ).

Men kravene om effektivitet er ubønhørlige. Derfor begyndte man at eksperimentere med direkte indsprøjtere til personbiler igen, og da man nu med mere moderne teknologi kunne præstere indsprøjtningssystemer (Common rail og pumpedyser) med enorme tryk (op til 1600-2500 bar) var det muligt at eliminere en del af direkte indsprøjterens svagheder og samtidig udnytte dens fortrin. Og såmænd allerede inden CR og PD kunne man med "næsten mekaniske" (f.eks. BMW *25 TDS) pumper få styr på (T)DI-princippet.

Status er aktuelt, at topmoderne TDI'ere i dag har virkningsgrader, der nærmer sig 45% - og det på trods af, at de smider en del brændstof ud til emissionsreduktion. En moderne TDI har en 5-delt indsprøjtningssekvens. Først to pilotindsprøjtninger til at "starte bålet" og reducere det akustiske chok ved hovedindsprøjtningen. Efter hovedsprøjtet sendes endnu to små indsprøjtninger ind - kun med det formål at forbrænde partikler og uden nogle effektmæssige konsekvenser. Denne strategi blev i øvrigt døden for pumpedyserne - de var typisk kun designede til en enkelt pilotindsprøjtning og et hovdesprøjt, mens det var langt nemmere at geare Common rail systemet til de fem sprøjt.
Hvordan virkningsgraden er ved hjemmedesignede pumper forholder jeg mig ikke til, men de når næppe helt samme niveau.

Nå, men det korte af det lange er, at TDI'ens generelt høje virkningsgrad og det faktum at forbrændingen ikke delvis finder sted i topstykket, men i stemplet bevirker, at der ikke er så meget varme i vandet at tage af til kabineopvarmning.

MEN, det skal ikke forveksles med at motorolien er kold. Det er den IKKE. Den store bandit i det spil er nemlig ikke motoren selv, men derimod turboen, og den varmer nøjagtigt lige så godt i en TDI som i TD.

PS: Når man snakker om Common rail (CR), så tænker man på et system, hvor én pumpe (ofte tandremstrukket) frembringer et vedvarende højt tryk, der via et kraftigt rør sendes hen til en fælles skinne (common rail :idea: ). Fra denne skinne får hver dyse så sin diesel. Timingen og mængdestyringen sker vha. piezzoelektriske ventiler, der åbner og lukker dysen.

Pumpedyser (PD) er egentligt et gammelt, men genialt system. Det består i at der er en ekstra knast på knastakslen til hver dyse. Denne ekstra knast driver et stempel, der producerer højtryk til dysen helt lokalt. - Dysen er nemlig sammenbygget med stempelpumpen - deraf navnet. Igen styres timing og mængde af en piezzoelektrisk ventil.
Bedste hilsner

Jarl

-------------------------------------------------------
http://www.jarlpaulsen.dk

Tager udenom - og nyder det!

doka

  • Gæst
TDI konvertering
« Svar #33 Dato: 29. Februar 2008 kl: 22:47:59 »
Fantastisk beskrivelse - endnu engang   :D

Offline BlackChart

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 8.027
    • Vis profil
TDI konvertering
« Svar #34 Dato: 01. Marts 2008 kl: 00:12:42 »
Jarl for pokker...Hvornår udgiver du en bog med alle de fine informationer og guldkorn du gemmer?? :)
Mvh. Morten Trab

Daily Driver - \'96 BMW 323i Sedan

Offline Jarl

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 5.234
    • Vis profil
TDI konvertering
« Svar #35 Dato: 01. Marts 2008 kl: 08:55:56 »
Tak for de pæne ord - og i samme åndedrag undskyld for et - igen - rigtig skolelæreragtigt indlæg.

Det er vist sådan en gammel erhvervsskade, som kommer til udtryk ved, at når man møder nogen, der udtrykker interesse for et dieselemne, så overfalder man ham med snak og forklaringer, indtil han segner... :wink:  Håber, at I bærer lidt over med det...
Bedste hilsner

Jarl

-------------------------------------------------------
http://www.jarlpaulsen.dk

Tager udenom - og nyder det!

Offline soerencarlsen

  • Sr. Member
  • ****
  • Indlæg: 280
    • Vis profil
TDI konvertering
« Svar #36 Dato: 01. Marts 2008 kl: 10:36:39 »
Tak Jarl.Det var lige det jeg jeg ville have sagt.jeg har arbejdet (praktisk) med det meste før det blev moderne.Det skal vel også lige siges at min hvertion
af en TDI konvertion har gået omkring 30-40t på nærværende.og syncroen har ca:430000 på bagen.I skal ikke være bange det er bare ud ad hulvejen og ha det sjovt og så lære man noget hver dag.
Søren

Offline soerencarlsen

  • Sr. Member
  • ****
  • Indlæg: 280
    • Vis profil
TDI konvertering
« Svar #37 Dato: 01. Marts 2008 kl: 10:42:43 »
Til Jan! Ja, jeg har selv lavet hele molevitten.
Søren

Offline KHSalvesen

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 2.105
    • Vis profil
TDI konvertering
« Svar #38 Dato: 01. Marts 2008 kl: 10:50:59 »
Virkningsgrader er direkte rædselshistorier.

Pærer har kun 5-8 % lavet til synligt lys. Lavenergirør dog hele 20-25 %
En gryde vand på kogepladen 50 %, i en elkedel over 80 %

Derfor kan det undre at der ikke kommer flere revolutioner i teknik, det er uanede mængder af energi der kan anvendes i stedet for at spildes.
En elmotor kan komme meget højt op, men spildenergien ligger så i fremstillingen af strømmen.

Kurt
Kurt - 25115788

Offline FarT3

  • Sr. Member
  • ****
  • Indlæg: 424
    • Vis profil
TDI konvertering
« Svar #39 Dato: 01. Marts 2008 kl: 11:52:32 »
Fantastisk Jarl. Altid fornøjeligt at læse, men har du også en god ide til hvordan vi kan [size=24]huske[/size] alt det der flyder fra dine visdoms kilder  :?:  :D
Med venlig hilsen

FarT3
30252288


Ikke flere T3 tilbage :0(
Ach bus lieber Volkswagen, alles ist weg,weg,weg

Bluestar

  • Gæst
TDI konvertering
« Svar #40 Dato: 19. December 2009 kl: 09:53:10 »
Nå, hvordan går det med denne koventering?

jeg kan nu ikke helt forstå at der ikke er mere at komme efter økonomisk i forhold til brændstof, da vi fik vores nyrenoveret AAZ i bluestaren havde vi en uges ferie, hvor vi kørte 13 km på literen med FULD oppakning, cykler på krogen osv osv osv! men sådan generelt gik den imellem 11-13 km/L.

derfor ville jeg da have troet at sådan en tdier kunne gå 15-17 km/l, men går det ud over økonomien at lave det til en mTDIer?

jesper

Bluestar

  • Gæst
TDI konvertering
« Svar #41 Dato: 31. December 2009 kl: 09:33:55 »
Hej dieseldavid

lyder godt! er det med mekanisk pumpe eller er det med styrebox og alt det originale AFN ledningsnet?

er det med original gearkasse du har kørt med AFN motoren? kan man bruge det svinghjul plus kobling fra AFN motoren?

mvh jesper

Bluestar

  • Gæst
TDI konvertering
« Svar #42 Dato: 31. December 2009 kl: 12:59:42 »
LÆKKERT, det er jo der vi skal hen : ) det er måden at lave det på så, men jeg kunne nok godt nøjes med en mTDI

jesper

pawel

  • Gæst
TDI konvertering
« Svar #43 Dato: 02. Januar 2010 kl: 22:33:22 »
Citat fra: "dieseldavid"

 
Det går inte att använda svänghjul och koppling från AFN. Svänghjul och lamell från Passat med 1Z passar om man byter ingående axel. Finns hos http://www.busschmiede.de/



Dette svinghjul og kobling fra 1z; passer det på alle 827 blokke, og altså dermed osse på en AAZ-motor?

Tænker på at finde sådan et svinghjul til min konvertering til AAZ.

 Og hvad med højgearsakselen? Er den originale fra diesel-t3gearkassen så pludseligt forkert når man påmonterer svinghjul og kobling fra 1z??

Offline WBX Manden

  • Hero Member
  • *****
  • Indlæg: 1.746
    • Vis profil
TDI konvertering
« Svar #44 Dato: 02. Januar 2010 kl: 22:59:32 »
Citat fra: "dieseldavid"
6.3L/100km naturligtvis


Og hvad var marchhastigheden så ?
Transporter \'89 opklodset til mindre travle tider.
Ombygning og opgraderings projekter: http://t3nettet.dk/index.php?topic=2304.0

"Diesel er kun for playboys."